Kosten & Vergoedingen
Om voor vergoeding in aanmerking te komen is een verwijzing van je huisarts noodzakelijk. Bij volwassenen vindt de vergoeding plaats door de zorgverzekeraar.
Omdat ik zonder contracten met zorgverzekeraars werk, kan een deel van de behandeling voor eigen rekening komen. Hoe groot je eigen bijdrage is, is afhankelijk van het soort polis dat je bij je zorgverzekeraar hebt.
De restitutiepolis biedt vrije keuze van zorgverleners en vergoedt behandelingen voor 100%. De naturapolis vergoedt voor therapie bij niet-gecontracteerde zorgverleners (zoals mijn praktijk) ca. 55% tot 80% van de kosten. Alle zorgverzekeraars bieden naturapolissen en restitutiepolissen.
Let op: niet alle restitutiepolissen zijn ´zuivere restitutiepolissen´, met andere woorden; ze worden zo genoemd door de verzekeringsmaatschappij, maar vergoeden niet 100%.
Hier vind je een overzicht van de verzekeringen en polissen en bijbehorende vergoedingen:https://contractvrijepsycholoog.nl/vergoedingen-2021/
Ik raad je aan van te voren te kijken naar hoe je verzekerd bent zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Uiteraard zullen we bij start van de intake bespreken hoe jouw situatie is.
Mijn praktijk hanteert tarieven zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit: www.nza.nl. Je ontvangt maandelijks een voorschotnota van 35 euro per sessie.
Aan het eind van de behandeling of na 365 dagen, wordt de eindnota van je behandeling gemaakt. De reeds betaalde voorschotnota’s worden daarop in mindering gebracht. Je bent zelf verantwoordelijk voor het indienen van de factuur bij je zorgverzekeraar en de betaling aan de praktijk.
Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico aan de zorgverzekeraar. Dit eigen risico is vanaf 1 januari 2019 vastgesteld op € 385,-. Je kunt zelf voor een hoger eigen risico gekozen hebben.
Zie voor de tarieven van niet-verzekerde zorg (OVP) https://atb-therapie.nl/vergoedingen/
Afspraken afzeggen
Afspraken dienen tijdig te worden afgezegd. Voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren worden afgezegd, ontvang je een factuur van 50 euro. De kosten die het gevolg zijn van het niet tijdig afzeggen van afspraken worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Aanmelden
Om je aan te kunnen melden heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@bregjeboeting.nl. Ik zal dan zo snel mogelijk contact met je opnemen. Voor informatie over de actuele wachttijden, zie het kopje ´wachttijden´ onder praktische informatie.
Beroepscode
Een psychotherapeut heeft regels waar hij zich in de uitvoering van zijn beroep aan moet houden. Deze zogenaamde beroepscode kun je vinden op de site van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten: www.lvvp.nl.
Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO)
Wanneer je in psychotherapie gaat is er officieel sprake van een wettelijke overeenkomst met je therapeut. Dat wil zeggen dat je als zorgontvanger rechten en plichten hebt. Deze staan omschreven in de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO).
Het DBC- Informatie Systeem (DIS)
Alle psychotherapeuten (en veel andere (para-)medici) zijn verplicht met Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s) te werken. Een deel van de DBC-informatie gaat van je therapeut naar de zorgverzekeraar, zodat betaling kan plaatsvinden. Hierbij heeft de zorgverzekeraar de plicht om vertrouwelijk met deze gegevens om te gaan en jouw privacy te waarborgen.
Aan het eind van een behandeling moeten geanonimiseerde, versleutelde gegevens van de DBC, naar het DBC-Informatie Systeem (DIS) gestuurd worden. Deze informatie wordt gebruikt voor de statistiek en kostenbeheersing van medische behandelingen.
Wachttijden
Voor de SGGZ heb ik een aanmeldstop.
Voor de BGGZ heb ik een wachttijd van 6 weken.
Voor diagnostisch onderzoek heb ik een wachttijd van 2 maanden.